‘Twee herbergiers tussen Orsbach en Vijlen:   Leonhard Joseph Jungbluth (*1806) en Johann Pieter Radermacher (*1802)’

‘Twee herbergiers tussen Orsbach en Vijlen: Leonhard Joseph Jungbluth (*1806) en Johann Pieter Radermacher (*1802)’

Twee herbergiers tussen Orsbach en Vijlen: Leonhard Joseph Jungbluth (geb. 1806) en Johann Pieter Radermacher (geb. 1802)’ bevat alle ingrediënten voor minstens twee eeuwen Mameliser familiesaga op de heuvelachtige hectare, daar waar Nederland klem zit tussen België en Duitsland en waar het Ripuarisch voor analfabetisme werd aangezien (en nog). (We gaan straks familiegeschiedenis vastleggen voor de kleinkinderen.)
Al zeker tweeduizend jaar vragen hier langs de Selzerbeek doortrekkende legers de weg en laten er heus niet alleen de paarden drinken. In hun spoor het vrouwvolk dat zich generaties lang inlaat voor ‘visematenten’. Ongevraagde intimiteiten en bloedvermenging in overvloed.
Nu weer eens in het Nederlands, dan weer in het Duits deden die voorvaderen aangifte bij de Vijlense dan wel Orsbacher pastoor, van even zo makkelijk snel weer overleden nakomelingen, meestal ondertekend met een kruisje; hun naam spellen was er vaak niet bij. Onder het regime van Willem I hebben de beide vaders van deze herbergiers (‘oudbetovergrootvaders‘) toegekeken hoe – negen generaties geleden – voor hun voordeuren de Akense Steenweg werd aangelegd, die Maastricht verbond met Aken en zo de lokale economie moest aanjagen en verhollandiseren. Andere zoons hebben op die aanleg toegezien. Uit Aken verdreven protestantse ondernemers deden er met het onder hollands gezag lagere dagloon voor katholieke textielarbeiders hun voordeel mee. Betovergrootvaders planden er een tramweg langs en richtten er de eerste ‘Vaalser bezuinigingspartij’ op in een Duitssprekende Nederlandse gemeenteraad.
Trouwens: sprak Karel de Grote in zijn tijd werkelijk plat als hij hier voor een soepje en een kopstoot binnen wipte tijdens zijn stoere wandelingen door de Rijksstad Aken en haar grensoverschrijdende ommelanden? Zette hij hier tot vervelens toe een boom op over de vorderingen van zijn Akense Dom? Bleef hij ook hier niet van de dames af? En de gevolgen? Ha! Familiegeheimen, lang nog doorverteld of juist doodgezwegen.
Sjiebe, sjiebe langs die Völser jrens.

Terug naar het publicatie overzicht