‘Vols an de Jau’

‘Vols an de Jau’

Vols an de Jau’ gaat een best practice local policy study worden. Daar waar Eiffel en Mergelland elkaar overlappen, geeft zij straks hoog op van de recente bestuurlijke dadendrang die hier een ware eenentwintigste-eeuwse sociaaleconomische transitie inleidde en dit voorstadje van Aken internationale innovatieprijzen opleverde. Het Noord-Hollandse Bergen verbleekte er zowaar bij.
De op de zuidelijke hellingen opwellende bronnen vullen nu weer de karakteristieke getrapte visvijvers tussen de met bronnen gevulde heuvels en de noordelijk gelegen vallei die de Romeinen als Vallis betitelden. Duitse wijnboeren verzorgen de van Nederlandse kant gesubsidieerde wijnaanplant op de Noordelijke hellingen van het Bocholtse plateau langs de tot beschermde sanctuary verklaarde oevers van de herdoopte Velzerbeek. De lang aan het oog onttrokken dorpsrivier ‘Jau‘ is nu weer bevrijd uit zijn beknellende rioleringsbuizen en daalt dwars door het stadje getrapt af tussen de druk bezette toeristenterrassen. Het openlucht-wandelmuseum voor de lakenfabricage ordent voor de vele geïnteresseerden het voorindustriële productieproces langs de beken richting Geul, met onderweg ruime opties voor een aangeklede lekkere hap en een zorgeloze zit bij levende muziek.
Het gereconstrueerde Redemptoristenklooster met zijn rijke proeve van Europees filosofisch denken en Bildungspotential trekt vermogende gasten van verre en hoogstaande internationale conferenties. In grensoverschrijdend cosmopolitisch bewustzijn koestert zich hier vandaag een toeristisch topsegment, wint afstand van zijn dagelijkse stress en ontdekt er zijn nieuwsgier voor kwesties als de lokale weerslag van het Weens Congres, voor de roots en het heilzame perspectief van de Rijnlandse Verzorgingsstaat of voor de ooit van hieruit gesteunde strijd tegen opkomend fascisme.
De nog uit Oostenrijkse tijden overleverde en elders zo vermiste oergezonde gutbürgerliche Küche (met louter locale Eiffelse en Mergellandse producten) en niet te vergeten de sublieme feine Patisserie uit Oostenrijkse tijden, gekoppeld aan Heimans’ en Thijssens kalme wandelsuggesties voor juist deze natuurrijke omgeving, doen er de locale economie nu waarachtig boomen.
Engelstalig onderwijs van hoge klasse maakt het er jonge ouders worldwide mogelijk, om hun technisch-wetenschappelijke carrière te verbinden aan de NRW-researchinstituten op fietsafstand, dichterbij dan bij het centrum van Aken. Voor jonge Vaalsenaren is zowaar een heuse wijdse wereld opengegaan. Voor zover die nu überhaupt nog lokt.
Slow city is far gone and long forgotten.

Terug naar het publicatie overzicht